Skip To Main Content

ΧΡΟΝΙΕΣ-ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

1900

Στην αυτόνομη Κρητική Πολιτεία δημοσιεύεται ο Ιδρυτικός Νόμος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την έναρξη των εργασιών του, στην Κρήτη, το 1902.

1914-1915

Έναρξη εργασιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μελά-Πλατεία Κοτζιά, με νέο τροποποιητικό Νόμο.

1925-1939

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση οργανισμών και ΝΠΔΔ προκειμένου να κατασκευασθούν έργα κοινής ωφέλειας όπως, υδροδότηση της Πρωτευούσης με την κατασκευή του φράγματος της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, τα εγκαίνια της οποίας τελέσθηκαν το 1929 παρουσία του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Χρηματοδοτεί λιμενικά έργα, έργα οδοποιίας, ενισχύει την εθνική Άμυνα, ασκεί κοινωνική πολιτική βοηθώντας τους σεισμοπαθείς της Κορίνθου, τους φυματικούς των Τ.Τ.Τ., δανείζει τους Δ.Υ. στην κρίση κλπ.

1931

Οι Ταχυδρομικοί διανομείς αγροτικών περιοχών διενεργούν πράξεις Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε όλη την επικράτεια. Εκδίδονται για πρώτη φορά τα Ημερολόγια τοίχου!

1934

Αρχίζει να λειτουργεί το Κρατικό Ενεχυροδανειστήριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Εισάγεται ο Θεσμός των κουμπαράδων που σταματούν με την έναρξη του πολέμου το 1940 και επανακυκλοφορούν το 1963.

1936

Προσχώρηση στον εορτασμό της 31ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποκτά Διοικητική Αυτοτέλεια μέσα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών.

1939

Μεταστέγαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ενεχυροδανειστηρίου στην οδό Σταδίου 18, αφού αναβαθμίστηκε σε Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Συγκοινωνιών(1938).

1940-1950

Παρέχει οικονομική βοήθεια προς το Κράτος για τον αγώνα υπέρ της Ελευθερίας και αποστολή στους Στρατιώτες μας ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού.

1954

Αποζημιώνει – το μοναδικό πιστωτικό ίδρυμα – τους καταθέτες του, από τις απώλειες του υπερπληθωρισμού της κατοχής και την νομισματική μεταρρύθμιση του Ν.18/1944

1955-1992

Η οδοποιία, η ανέγερση Σχολείων, Δικαστηρίων, Νοσοκομείων καθώς και η χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων προς διάφορους οργανισμούς όπως ΔΕΗ, ΕΙΡΤ, ΟΑΣ, ΟΛΠ, ΟΑΠ, ΟΣΕ, ΟΣΚ, ΟΤΕ, ΟΑ, ΕΛΤΑ κ.λπ., αποτελούν την δυναμική συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στον εκσυγχρονισμό της Χώρας μας.

1970

Το ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Πεσμαζόγλου 2-6, γίνεται η έδρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

1985-2005

Εξοπλίζει με σχολικές βιβλιοθήκες μεγάλο αριθμό Σχολείων στην Πατρίδα μας.

1999

Συμμετέχει στην ελεύθερη μεταφορά χρημάτων, μεταξύ των Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων των Κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης, διαθέτει μεγάλο ποσό για τις ανάγκες των σεισμοπαθών της Αττικής από τον καταστροφικό σεισμό που συνέβη το Σεπτέμβριο του 1999.

2001

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Γίνεται εορτασμός.

2002

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετατρέπεται σε Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία με το Νόμο 3082/2002.

2006

Εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

2008-2012

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλάζει Εταιρική ταυτότητα και χρηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών της Εγνατίας Οδού. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενισχύει οικονομικά διάφορες δράσεις για κοινωνικούς, εθνικούς και θρησκευτικούς σκοπούς.

Επίσης χρηματοδοτεί σειρές εκδόσεων, παιδικών, εκπαιδευτικών, ιστορικών, λογοτεχνικών έργων σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Προώθηση νέων καταθετικών προϊόντων («Αποταμιεύω», «Ταμιευτήριο Σπουδών», «Μεγαλώνω», «Ανεβαίνω extra» κ.λπ.)

2013 Με απόφαση της ΤτΕ και του ΤΧΣ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και διαχωρίζεται σε «καλή και κακή Τράπεζα». Η παλιά Τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και η καλή Τράπεζα μετονομάζεται σε «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Συρρίκνωση του Προσωπικού με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και στις 27/12/2013 γίνεται συγχώνευση δι΄ απορροφήσεως του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Eurobank Ergasias, θέτοντας τέλος σε μία λαμπρή πορεία προσφοράς στην Κοινωνία άνω των Εκατό Δέκα Ετών!