Skip To Main Content

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

     ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ   ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ.

 Η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων  του  Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου   ιδρύθηκε το 1992, με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας  πρώην υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αφορμή για τη δημιουργία της,  υπήρξε ένα αίτημα του εκπροσώπου  των ισπανικών ταμιευτηρίων σε μια από τις συνεδριάσεις της επιτροπής προσωπικού της Ένωσης  Ευρωπαϊκών Ταμιευτηρίων  το 1988, στις Βρυξέλλες, στις οποίες μετείχε ως μέλος της Ένωσης και το ελληνικό  Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με το αίτημα του στην επιτροπή,  ο ισπανός εκπρόσωπος  ζητούσε την επικοινωνία και συνεργασία του συλλόγου συνταξιούχων ενός ταμιευτηρίου της χώρας του με  αντίστοιχους συλλόγους  των άλλων ευρωπαϊκών ταμιευτηρίων μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ταμιευτηρίων.

 Το θέμα αυτό  συζητήθηκε λίγο αργότερα, αρχικά μεταξύ του μέλους της προαναφερθείσας επιτροπής και στελέχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  Αρ. Τσαλκαμά και του πρώην Γενικού Διευθυντή  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Παν. Αλεξόπουλου. Στη συζήτηση αυτή διαπιστώθηκε γενικότερα ότι, η έλλειψη συλλόγου συνταξιούχων υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που θα  υποστήριζε μια τέτοια συνεργασία αλλά και ταυτόχρονα θα κάλυπτε τα ευρύτερα ενδιαφέροντα και δικαιώματα  των πρώην υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Σημειώνεται ότι, το Ταχυδρομικό  Ταμιευτήριο , σε αντίθεση με  τις  άλλες τράπεζες, που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, ήταν ο μόνος αποταμιευτικός οργανισμός, που δεν είχε αντίστοιχο σύλλογο.

 Οι διαπιστώσεις από τη συζήτηση μεταφέρθηκαν από τους προαναφερθέντες, στον πρώην Διευθυντή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Σπ. Κανάκη , στον οποίο, προτάθηκε να αναλάβει το συντονισμό και  τις τυπικές διαδικασίες για  την ίδρυση   συλλόγου για τους συνταξιούχους υπαλλήλους  του Ταχ. Ταμιευτηρίου, που θα είχε ως κύρια  αντικείμενα και στόχους παρεμφερείς των ομοειδών συλλόγων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των ευρωπαϊκών ταμιευτηρίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντική, σε όλα τα στάδια του έργου, ήταν η συμμετοχή του συναδέλφου Γ. Κολοκυθά.

  Η προαναφερόμενη πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, εκ μέρους των ανωτέρω και με τον τρόπο αυτό, η αρχική ιδέα άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Στις 23 Ιουλίου 1992   ...’’ιδρύθηκε σωματείον υπό την επωνυμίαν  ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ’….., από 27,καταξιωμένα πρώην στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που υπέγραψαν, ως ιδρυτές, το σχετικό πρακτικό της ίδρυσης του Συλλόγου. Κατάλογος των ιδρυτικών μελών, όσο και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων  παρατίθεται στο[1] τέλος του παρόντος σημειώματος. Παράλληλα, οι ίδιοι οι ιδρυτές, εξέλεξαν την ίδια ημέρα, 23 Ιουλίου 1992, με μυστική ψηφοφορία  προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο     ’’…. για να μεριμνήσει για την κατά νόμον αναγνώριση του συλλόγου…..’’

Ακολούθησε, η κατάρτιση  του πρώτου καταστατικού του Συλλόγου και η  τυπική αναγνώρισή του την  16/11/92  από το Πρωτοδικείο  Αθηνών με την αριθ. 3563/ 17/11/1992 απόφασή του.

Το πρώτο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκε με μυστική  ψηφοφορία από τα 27 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης και συγκροτήθηκε σε σώμα  από τους ακόλουθους   συναδέλφους : Σπύρο Κανάκη ως πρόεδρο, Αθηνά Βουρνά αντιπρόεδρο, Κώστα Φακατσέλη γεν.γραμματέα, Γιώργο Κολοκυθά  ταμία και  Δημ.Δασκαλόπουλο, Ελισάβετ Νάκιου και  Παν.Τσούτσουρα, ως μέλη.

Το πρώτο καταστατικό τροποποιήθηκε  την αριθ.3109/12/5/2005 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  (16/3/2005 )για την αλλαγή του τίτλου της Ένωσης σε ’’ Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.’’(εφεξής η Ένωση). Η τροποποίηση, με την προσθήκη στον τίτλο της λέξης ‘’Πανελλήνια,’’ κρίθηκε σκόπιμη για να περιλαμβάνονται τυπικά, ως μέλη και οι συνάδελφοι των περιφερειών της χώρας.

Τόσο στο αρχικό καταστατικό, όσο και στην τροποποίησή του αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ως σκοποί της Ένωσης  ‘’……. η μέριμνα για την  προστασία και προαγωγή των οικονομικών δικαιωμάτων των  μελών  της……. η μέριμνα για την επεξεργασία και κατάρτιση προγραμμάτων κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και ψυχαγωγίας των μελών της……..η με κάθε νόμιμο μέσο υποστήριξη των δικαιωμάτων των μελών της στους φορείς της κύριας και επικουρικής ασφάλισης ……η συμμετοχή, συνεργασία και εκπροσώπηση της Ένωσης σε  Οργανισμούς και Ιδρύματα της   Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα σχετικά με τους σκοπούς της Ένωσης. ……η μέριμνα για την παροχή κάθε βοήθειας στα έχοντα ανάγκη μέλη της….’’

 Σήμερα η Ένωση έχει 1123 μέλη, ενώ στην αρχή της λειτουργίας της είχε μόνο 100. Ο αριθμός των μελών, έκτοτε  αυξανόταν σταθερά, λόγω των ετήσιων συνταξιοδοτήσεων (15 έως 20 κατά μέσο όρο) των υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μεγάλη, όμως, αύξηση των μελών της Ένωσης, υπήρξε τα τελευταία χρόνια πριν από την διακοπή της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, λόγω της εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου για τους υπαλλήλους του.

Θα πρέπει να τονισθεί, ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν η  συμπαράσταση  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην δημιουργία και την λειτουργία της Ένωσης. Όλες οι Διοικήσεις του ανταποκρίνονταν πάντοτε θετικά και με προθυμία,  στα αιτήματά  της  για την κάλυψη των δραστηριοτήτων της . Και δεν θα ήταν υπερβολή να τονισθεί ότι η λειτουργία και ακόμη η ύπαρξή της θα ήταν προβληματική αν δεν υπήρχε η κατανόηση και η συνδρομή όλων των Διοικήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε οποιοδήποτε αίτημα της και κυρίως, σε οικονομικής φύσεως  αιτήματα. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι και η συνεργασία  με τους συλλόγους των  συναδέλφων του  Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν πάντοτε στενή, κυρίως στην προώθηση αιτημάτων κοινού ενδιαφέροντος. 

Το πρόβλημα της στέγασης του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ήταν  έντονο και  ίσως το πιο σημαντικό  επί σειρά ετών. Αρχικά,( 1993 ) , με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παραχωρήθηκε στην Ένωση, Γραφείο στον μεσόροφο (πατάρι) του Καταστήματος της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης  και η λειτουργία του για τους συναδέλφους- μέλη καθορίσθηκε δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, το ποσό της εγγραφής καθορίσθηκε στις 200 δραχμές και η ετήσια συνδρομή στις 1000 δραχμές. Το ποσό των ετήσιων συνδρομών αναπροσαρμόσθηκε αργότερα με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης ( 8/3/1995) στις 2000 δραχμές . Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η Ένωση είχε τότε,  όπως προαναφέρθηκε, 100 μέλη.  Ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρός και για την προσέλκυση νέων μελών, προτάθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τη Γενική Συνέλευση (πρόταση Κων/νου Φούκα, Γεν Συν/ση 8/3/95) να συμπληρώνεται  από τον υπάλληλο, η αίτηση εγγραφής στην  Ένωση, ταυτόχρονα με την υποβολή εκ μέρους του και των λοιπών δικαιολογητικών  της συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτό λύθηκε αποτελεσματικά το πρόβλημα της εγγραφής νέων μελών. Τονίζεται πάντως, ότι η εγγραφή στην Ένωση δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική. Επίσης, αρκετά χρόνια αργότερα, ρυθμίσθηκε και το θέμα της είσπραξης από την Ένωση των ετήσιων εισφορών των μελών της με την παρακράτηση του ποσού  (10 ευρώ σήμερα) από το Ενιαίο Ταμείο  Επικουρικής Ασφάλισης  και την απόδοση του ποσού στην Ένωση. Επισημαίνεται ότι το ποσό των 10 ευρώ της ετήσια συνδρομής είχε καθορισθεί  με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης  της 18/3/2001 και ίσχυσε από 1/1/2002.

Όπως προαναφέρθηκε, το πρόβλημα της στέγασης της Ένωσης, ήταν  πολύ σοβαρό λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου που της είχε παραχωρηθεί για την αρχική λειτουργία της.  Μάλιστα,  το πρόβλημα έγινε οξύτερο, όταν στο τέλος του 2001 διακόπηκε η   λειτουργία του απογευματινού τμήματος του καταστήματος της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης  και αντικειμενικά δεν μπορούσε  να γίνει χρήση από την Ένωση  του συγκεκριμένου χώρου, κατά τις απογευματινές ώρες που το Κατάστημα ήταν κλειστό, αλλά και τις πρωινές ώρες η ταυτόχρονη  χρήση του χώρου από τα μέλη της Ένωσης και από τους υπαλλήλους του Καταστήματος δημιουργούσε συχνά προβλήματα και στις δύο πλευρές. Το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλλε επί σειρά ετών επανειλημμένα αιτήματα, ενώ παράλληλα πραγματοποιούσε παραστάσεις στις Διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εκθέτοντας το πρόβλημα και ζητώντας την επίλυσή του. Το στεγαστικό, ήταν διαχρονικό θέμα σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις  και στις περισσότερες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης επί σειρά ετών. Μάλιστα, για πρώτη και ίσως μοναδική φορά υποβλήθηκαν από την ‘Ένωση αιτήματα  οικονομικής ενίσχυσης  προς τις Διοικήσεις όλων των τραπεζών της χώρας, στις οποίες το Ταχ. Ταμιευτήριο ήταν θεσμικός μέτοχος.

 Τελικά και ύστερα από πολλές μακροχρόνιες  προσπάθειες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου (Πρόεδρος Α. Μπούμη) εγκρίθηκε η αγορά, τον Ιούλιο του 2002, ενός γραφείου 65τ.μ.  επί της οδού Γλάδστωνος 10,  στην Αθήνα με δαπάνη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και με παραχώρηση για τη χρήση του από την Ένωση. Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών της αγοράς, ο  χώρος του οικήματος διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα σχέδια, τις μελέτες και την επίβλεψη των συναδέλφων των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Μιλώντας για το θέμα στη Γεν. Συνέλευση της Ένωσης της 28/4/2004, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αρ. Βλάχος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Α.Μπούμη, τους συναδέλφους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ταμιευτηρίου  Α. Βασιλακοπούλου, Μ.Αθανασάκη και Κ. Πλαταρά καθώς και τον Δ/ντη Προμηθειών Α.Τζούμα για την υποστήριξη της Δ/νσης Προμηθειών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τονίζεται επίσης ότι, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέλαβε  και τη συνολική δαπάνη της διαρρύθμισης και του λειτουργικού εξοπλισμού του Γραφείου. Με τον τρόπο αυτό λύθηκε ένα σοβαρό θέμα για την λειτουργία της Ένωσης και τελείωσε με επιτυχία μια  προσπάθεια ετών.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο με το Γραφείο, δημιουργήθηκε με την διαρρύθμισή του και μια ‘’ λέσχη,’’ ένας  χώρος δηλαδή, όπου μπορούν τα μέλη της Ένωσης να συγκεντρώνονται και να ανταλλάσσουν απόψεις, κατά τις ώρες λειτουργίας του Γραφείου.

Τα εγκαίνια του Γραφείου πραγματοποιήθηκαν στις 12  Ιανουαρίου 2005, κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης. Στην ομιλία του, ο τότε Πρόεδρος  του Δ.Συμβουλίου της Ένωσης, Αρ. Βλάχος, αφού αναφέρθηκε στις πολυετείς προσπάθειες, που άρχισαν σχεδόν με τη δημιουργία της Ένωσης και κατέληξαν με επιτυχία  13 χρόνια αργότερα, ευχαρίστησε τις Διοικήσεις του Ταχ. Ταμιευτηρίου και τους συναδέλφους των Υπηρεσιών του, που συνέβαλαν στην απόκτηση στέγης από την Ένωση.

Από την δημιουργία της, το 1992 μέχρι σήμερα, η Ένωση ασχολήθηκε μέσω των Οργάνων της  με πλήθος θεμάτων για τα μέλη της, όπως, την διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων, την διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο, καθώς και την περιοδική υποβολή αιτημάτων  οικονομικών ενισχύσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι δραστηριότητες της, με τα δεδομένα αυτά, μπορούν να διαχωριστούν στους τρείς αυτούς τομείς, ήτοι στον κοινωνικό- ψυχαγωγικό, στη διεκδίκηση οικονομικών αιτημάτων και στην υποβολή περιοδικών αιτημάτων για οικονομικές ενισχύσεις στο Δ.Συμβούλιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ένα  από τα πρώτα θέματα της αρχικής περιόδου της λειτουργίας της Ένωσης, εκτός από το στεγαστικό που προαναφέρθηκε, ήταν η απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (1994) να ζητήσει την χορήγηση ενός επιπλέον βοηθήματος από το πρώην Επικουρικό Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αρμοδιότητας Υπουργείου Συγκοινωνιών (ΤΑΥΑΥΣ) στο οποίο υπάγονταν οι υπάλληλοι  του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ,ως ανταπόδοση από τα αυξημένα ασφάλιστρα που κατέβαλλαν  στο Ταμείο αυτό και μετά τη διαπίστωση, ότι τα αποθεματικά του Ταμείου το επέτρεπαν αίτημα ακολούθως τροποποιήθηκε και ζητήθηκε με σύμφωνη γνώμη του Ταμείου,  από την  Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η αύξηση του μηνιαίου βοηθήματος στους υπαλλήλους από  18% του μηνιαίου μισθού τους στο 23%. Και η πρόταση όμως αυτή, δεν είχε αποτέλεσμα μετά την άρνηση της ως άνω Γεν. Γραμματείας και τελικά εγκαταλείφθηκε.

 Επίσης, χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η κοινή προσπάθεια που έκαναν τόσο η Ένωση,  όσο και ο Σύλλογος  των υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για την  ‘’διοικητική μεταρρύθμιση του ’’ ΤΑΥΑΥΣ,’’ του Επικουρικού Ταμείου των υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δηλαδή της πρότασης τους να προέρχεται ο πρόεδρος του ΤΑΥΑΥΣ από τους συνταξιούχους υπαλλήλους της αρμοδιότητάς του  με προκαθορισμένη διαδικασία εκλογής. Το αίτημα δεν είχε επιτυχή κατάληξη αφού ,με τις  διαφαινόμενες τα επόμενα χρόνια αρνητικές  εξελίξεις  στον τομέα της ασφάλισης των εργαζομένων, το ΤΑΥΑΥΣ καταργήθηκε τον Απρίλιο του 1999 και οι αρμοδιότητές του μεταφέρθηκαν στο ΤΕΑΔΥ –Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων- το οποίο με τη σειρά του καταργήθηκε κι’ αυτό και σήμερα πλέον λειτουργεί ως ΕΤΕΑ –Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το ΕΤΕΑ συστάθηκε με το νόμο 4052/2012 και  σ’ αυτό  εντάχθηκαν εργαζόμενοι των διαφόρων επικουρικών ταμείων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο (1995) και αναφορικά με το θέμα των στεγαστικών δανείων, εξασφαλίσθηκε, ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης προς  το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,  η χορήγηση  συμπληρωματικών δανείων και στα μέλη της Ένωσης  με τους όρους  που τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν στους ‘’εν ενεργεία’’ υπαλλήλους. Η ρύθμιση αυτή είχε μεγάλη ωφέλεια για τα μέλη της Ένωσης. Επίσης μεγάλο όφελος για τα μέλη της Ένωσης είχε και η δυνατότητα, που τους δόθηκε ύστερα από αιτήματα του Διοικητικού τους Συμβουλίου να εξοφλούν τις μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις των στεγαστικών δανείων τους στα κατά τόπους καταστήματα του Ταχ. Ταμιευτηρίου και να μην υποχρεώνονται να εμβάζουν τα επί μέρους ποσά με ταχυδρομικές επιταγές και με την υποχρέωση της καταβολής, εκ μέρους των, των σχετικών τελών της επιταγής. Ακόμη το μέτρο εξυπηρέτησε και τους συναδέλφους τους της περιοχής Αθηνών γιατί τους απάλλαξε από την υποχρέωση να προσέρχονται στην Κεντρική Υπηρεσία για την καταβολή των δόσεων τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης ασχολήθηκε επί μακρά σειρά ετών (συνολικά 13)  με το θέμα του λεγόμενου Στεγαστικού Ταμιευτηρίου και συγκεκριμένα από 17/1/2002, όταν υπέβαλε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το αρχικό αίτημα υπαγωγής και των μελών της  στις ρυθμίσεις του. Το’’ Στεγαστικό Ταμιευτήριο’’  είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα που απασχόλησε το τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης και η επιτυχής κατάληξη του οφείλεται , στις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης, τα Διοικητικά Συμβούλια  της οποίας, με υπευθυνότητα,  μεθοδικότητα και  επιμονή συνεργάσθηκαν με όλους τους φορείς που ήταν κατά καιρούς αρμόδιοι  και το έφεραν σε πέρας και μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες, μετά την κατάργηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Οπωσδήποτε, σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος, ήταν η συνεργασία με τον Σύλλογο των υπαλλήλων του Νέου Ταμιευτηρίου.

 Συνοπτικά, το πρόγραμμα προέβλεπε την δυνατότητα που είχαν  αρχικά, οι  ‘’εν ενεργεία’’ υπάλληλοι του Ταχ. Ταμιευτηρίου που υπηρετούσαν σ’ αυτό, την 16η Δεκεμβρίου 2002, ημερομηνία μετατροπής του  σε ανώνυμη εταιρεία με τον.3082/2002, να εξοφλήσουν ταχύτερα τα δάνεια τους  με το ‘’προϊόν’’ ενός κεφαλαίου 17εκατ. ευρώ που καθόριζε ο νόμος . Αργότερα, με τον Κανονισμό που καταρτίσθηκε, οι διατάξεις του νόμου 3082/2002 εξειδικεύθηκαν και ουσιαστικά προβλέφθηκε η λειτουργία ενός κεντρικού λογαριασμού, καθώς και ατομικών μερίδων  για καθένα από όλους τους  δικαιούχους. Το σύνολο των δικαιούχων ανήλθε στα 1550 άτομα -1200 περίπου εργαζόμενοι, κλπ, και  350 συνταξιούχοι. Ο κεντρικός λογαριασμός, εκτός από το αρχικό κεφάλαιο των 17 εκατ. ευρώ,  πιστωνόταν κάθε μήνα και με τις  καταθέσεις των χρεολυσίων των δανείων, από τα τοκοχρεολύσια που  οι δανειολήπτες εργαζόμενοι και λοιποί δικαιούχοι κατέβαλλαν κανονικά κάθε μήνα. Τα κεφάλαια του λογαριασμού που σχηματιζόταν σταδιακά, επανεπενδύονταν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε προθεσμιακές καταθέσεις υψηλής απόδοσης, για λογαριασμό των δικαιούχων.  Το κεφάλαιο της επανεπένδυσης, το επαναδάνειζε στους  δικαιούχους το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο με επιτόκιο μικρότερο από αυτό της απόδοσης του, δηλαδή της απόδοσης της επανεπένδυσης μετά την κατά τον νόμο φορολογία της.  Η  ‘’καθαρή απόδοση, ή  ‘’η ωφέλεια,’’ του λογαριασμού, για τους δικαιούχους, ήταν η διαφορά του επιτοκίου της επανεπένδυσης και του επιτοκίου του επαναδανεισμού τους.   Το ποσό της ωφέλειας για κάθε δικαιούχο  καθοριζόταν αναλογικά με το δάνειο του και ήταν προγραμματισμένο να πιστώνει την κάθε ατομική δανειακή μερίδα, μέχρι την εξόφληση μέρους του,  του υπολοίπου του δανείου του.

 Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά από το 2007, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες καταθέσεις των κεφαλαίων-χρεολυσίων  στον κεντρικό λογαριασμό, σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης, υπέβαλε το αρχικό αίτημα υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Στεγαστικού Ταμιευτηρίου, όπως προαναφέρθηκε, στις 17/1/2002. Η Ένωση  άρχισε να μετέχει από 1/7 2004, όταν έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα της συμμετοχής της. Στο διάστημα αυτό(2002-2004) μεσολάβησαν αρκετά αιτήματα υπαγωγής των συνταξιούχων στις ρυθμίσεις του, αλλά και αρκετές διαμαρτυρίες για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν.

Στις αξιοσημείωτες δραστηριότητες  του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης  για το έτος 2007 περιλαμβάνεται και το αίτημα της προς τον Υπουργό Οικονομικών για τη χορήγηση ενός αριθμού δωρεάν  μετοχών στα μέλη της με την ευκαιρία της εισαγωγής του Ταχ. Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο. Δυστυχώς το αίτημα αυτό δεν είχε θετική κατάληξη.

Η εφαρμογή του προγράμματος του Στεγαστικού Ταμιευτηρίου διακόπηκε πρόωρα, με τη διακοπή της λειτουργίας και την ανάκληση της άδειας του Ταχ. Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα της  Ελλάδος στις 18 Ιανουαρίου 2013.

Η αναπάντεχη αυτή διακοπή, με κυβερνητική εντολή ,της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου  και η ουσιαστική κατάργηση  και απορρόφηση του από μια εμπορική-‘’συστημική’’ τράπεζα, την Eurobank, στέρησε την Ελλάδα και τα εκατομμύρια των μικροαποταμιευτών από ένα υγιές και ισχυρό πιστωτικό ίδρυμα, που είχε ακριβώς  τους ίδιους κοινωνικούς στόχους, με αυτούς, που έχουν τα ταμιευτήρια  σ’ όλο τον κόσμο. Ακόμη, η κατάργηση ενίσχυσε περισσότερο την ολιγοπωλιακή δομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τη δημιουργία αρνητικών συνεπειών για τους πολίτες –συναλλασσομένους με τις τράπεζες, στη μικρή ελληνική τραπεζική αγορά.

Επίσης, η  τυπική ανάκληση  της άδειας του στις 18 Ιανουαρίου 2013 από την Τράπεζα της Ελλάδος, στέρησε την Ένωση των συνταξιούχων από ένα σημαντικό σημείο αναφοράς  και έναν ζωτικό παράγοντα γι’ αυτήν, που στάθηκε πάντα αρωγός, στα κάθε είδους  αιτήματά της .

Η  ανάκληση της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε ως συνέπεια τη δημιουργία  ενός βραχύβιου  μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος, του ‘’Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,’’ στο οποίο μεταβιβάσθηκαν τα ‘’υγιή’’ περιουσιακά στοιχεία του  Ταχ. Ταμιευτηρίου. Το ‘’νέο’’ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως πιστωτικό ίδρυμα μεταβατικού χαρακτήρα, καταργήθηκε  λίγο αργότερα μετά την απορρόφησή του από την εμπορική – συστημική τράπεζα Eurobank.

Μετά τις νέες αυτές εξελίξεις, που επιβράδυναν ακόμη περισσότερο την ολοκλήρωση  του προγράμματος του Στεγαστικού Ταμιευτηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης σε συνεργασία με το αντίστοιχο του Συλλόγου των υπαλλήλων πραγματοποίησε σειρά επαφών με τη Διοίκηση του Νέου Ταχ. Ταμιευτηρίου, καθώς και με τους προϊσταμένους της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά έπαιρνε μόνο υποσχέσεις χωρίς αποτέλεσμα ή δεσμεύσεις. Μετά την παρέλευση έξι και πλέον μηνών το Διοικητικό Συμβούλιο απέστειλε στους προαναφερόμενους δύο εξώδικες διαμαρτυρίες (26 Ιουνίου  και 8 Ιουλίου 2013), με τις οποίες ζητούσε σαφείς απαντήσεις, εντός ορισμένων προθεσμιών. Το ‘’Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο’’ απάντησε ότι ‘’….. δεν μπορούσε να προσδιορίσει επακριβώς το χρόνο για την διεκπεραίωση και την συνακόλουθη έγκριση της υλοποίησης του προγράμματος, από τον μέτοχο….’’

Το Δ. Συμβούλιο της Ένωσης, με τα δεδομένα αυτά, έστειλε στο ‘’Νέο Ταμιευτήριο’’ και νέο εξώδικο διαμαρτυρίας σε πιο έντονο ύφος. Ακολούθησε στις 30  Σεπτεμβρίου  του ίδιου έτους συνάντηση  με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του ‘’Νέου Ταχ. Ταμιευτηρίου και διαβεβαίωση από τον ίδιο ‘’…. ότι για το θέμα προωθείται συμβιβαστική λύση επωφελής και για τις δύο πλευρές,  δηλαδή από το Ταχ. Ταμιευτήριο από τη μία πλευρά και τους εργαζομένους και συνταξιούχους από την άλλη  ‘’….. που (ο ίδιος) ελπίζει ότι θα εγκριθεί αρμοδίως σύντομα…..’’ Και οι  υποσχέσεις, όμως αυτές παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα, ενώ νέα περιπλοκή δημιουργήθηκε με την απορρόφηση του ‘’Νέου Ταχ. Ταμιευτηρίου ‘’λίγο αργότερα από την Eurobank. Άρχισαν τότε, νέες συναντήσεις και υπομνήματα στον Πρόεδρο, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και σε στελέχη της τράπεζας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης  και υπήρξαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους του  για άμεση επίλυση του θέματος, που από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θεωρήθηκαν ειλικρινείς. Η εμπλοκή  όμως, νέων θεσμικών παραγόντων, λόγω των μνημονίων, όπως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής  Σταθερότητας (ΤΧΣ) ,της Τρόικας, και  των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθυστέρησαν για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την επίλυση του θέματος.  Έτσι, άρχισε πάλι ένας νέος διευρυμένος  κύκλος επισκέψεων και συζητήσεων μεταξύ των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ένωσης και του Συλλόγου των εργαζομένων του ‘’Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,’’  προς τους διάφορους  παράγοντες, που  εμπλέκονταν στο θέμα και είχαν αποφασιστική αρμοδιότητα για την παροχή των συγκεκριμένων εγκρίσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις της τελικής φάσης από το 2014 και μετά, μετείχαν για λογαριασμό του Δ. Συμβουλίου της Ένωσης ο συνάδελφος Στ. Ξυφαράς, καθώς και ο υπογράφων το σημείωμα αυτό, λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας που είχαν, με την ιδιότητά τους, ως μελών των επιτροπών της λειτουργίας του λογαριασμού του Στεγαστικού Ταμιευτηρίου. Η τελική φάση των συζητήσεων μεταξύ των εκπροσώπων  της Eurobank και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης περιλάμβανε την τελική συμφωνία για την  επίλυση εξειδικευμένων θεμάτων, που αφορούσαν, τον προσδιορισμό του αρχείου των συνταξιούχων-μελών της Ένωσης τον τρόπο της πίστωσης των ατομικών μερίδων τους, κλπ.  με αναλογική κατανομή του συνολικού ποσού των επενδυμένων κεφαλαίων, όπως το ποσό  αυτό είχε προσδιορισθεί με αναλογιστική μελέτη. Είχε προηγηθεί  η απόφαση της σχετικής έγκρισης για την αποδέσμευση του ποσού, από την εκτελεστική επιτροπή της Eurobank στις 5/3 2015 και  από τις αρχές Απριλίου του ίδιου χρόνου, όλοι οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν από την τράπεζα  για την ‘’ωφέλεια ‘’ που δικαιούνται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Ένωσης, υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα της φορολόγησης των ποσών του προγράμματος  από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και για τους σχετικούς προηγηθέντες χειρισμούς, που πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους των διαφόρων παραγόντων, της Eurobank, που είχαν την αρμοδιότητα του συνολικού χειρισμού του θέματος. Επισημαίνεται ότι,  κατά την άποψη των Φορολογικών Αρχών οι αποδόσεις αποτελούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για τους δικαιούχους-συνταξιούχους, επειδή το εισόδημα αυτό αποκτήθηκε από τους ανωτέρω  ‘’…..συνεπεία της σχέσης τους με το Ταμιευτήριο …..’’ Μετά την τροπή που πήρε το θέμα η Ένωση, είχε συνεχείς συναντήσεις με στελέχη των Φορολογικών Αρχών και της Eurobank και ακόμη υπέβαλε και σχετικό υπόμνημα, όπου αντέκρουσε, ως λανθασμένες τις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών. Δυστυχώς,  τα επιχειρήματά της δεν έγιναν δεκτά με συνέπεια οι δικαιούχοι να επιβαρυνθούν φορολογικά υπέρμετρα και εντελώς άδικα.

 Με τον τρόπο αυτό έληξε ύστερα από αρκετά χρόνια, ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που αντιμετώπισε από την ίδρυση της και έφερε σε πέρας επιτυχώς η  Ένωση. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί και πάλι, η στενή και συνεχής, όλα αυτά τα χρόνια συνεργασία, με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του οποίου οι  παρεμβάσεις συντέλεσαν στην ταχύτερη επίλυση του θέματος. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί και η  συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, εκτός από ορισμένες σημαντικές  επιμέρους διαφωνίες, με τις Υπηρεσίες και τα αρμόδια στελέχη της Eurobank  για την επιτυχή επίλυση  πλήθους εξειδικευμένων ‘’τεχνικής’’ φύσεως θεμάτων του Στεγαστικού ταμιευτηρίου, πλην του φορολογικού, στην τελευταία φάση του προγράμματος.

  Από τις αρχές του 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, σε συνεργασία με των Σύλλογο Εργαζομένων στο Νέο Ταμιευτήριο, άρχισε να ασχολείται με το θέμα της εξάλειψης  των υποθηκών  των στεγαστικών δανείων των δανειοληπτών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τονίζεται ότι, για την εξάλειψη τους, δεν απαιτείτο κανένα συμβολαιογραφικό έγγραφο, όσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λειτουργούσε ως Αποκεντρωμένη  Δημόσια Υπηρεσία και αρκούσε μόνο μια απλή αίτηση στον οικείο υποθηκοφύλακα για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας. Μετά την κατάργηση, όμως του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τη θέση του σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης , και την συγχώνευση του ‘’δι’ απορροφήσεως’’ από την Eurobank, τα υποθηκοφυλακεία αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο (ν. 2322/95, άρθρο 19) για την απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής τελών από τους δανειολήπτες  και απαιτούν σημαντικά ποσά από αυτούς για την εξάλειψη. Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και για τους δανειολήπτες της Αγροτικής Τράπεζας, όταν εξαγοράσθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, πλην όμως αυτό ρυθμίσθηκε νομοθετικά (ν.4141/2013, άρθρο29) και οι προαναφερόμενοι απαλλάχτηκαν από  ένα σημαντικό οικονομικό βάρος.

Η  Ένωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έχει ασχοληθεί και με αυτό το πρόβλημα με την υποβολή νομοθετικής ρύθμισης στην Κυβέρνηση ,η οποία  εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Το θέμα έχει γνωστοποιηθεί στην Πανελλήνια Συνομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), στην ΑΔΕΔΥ και σε άλλες Οργανώσεις, επειδή αφορά εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στον ψυχαγωγικό και στον πολιτιστικό τομέα η Ένωση έχει διοργανώσει και διοργανώνει κάθε χρόνο για τα μέλη της, πλήθος εκδρομών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τακτικές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συνεστιάσεις, κλπ

Τα προαναφερθέντα  στο συνοπτικό αυτό σημείωμα, αποτελούν μια περιληπτική παράθεση των δραστηριοτήτων της Ένωσης και ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που είχαν, δείχνουν ότι οι προσπάθειες  όλων των Διοικητικών Συμβουλίων ήταν συνεχείς και υπεύθυνες για κάθε θέμα που χειρίσθηκαν,  και είχαν ως στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων των μελών της. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι η  Ένωση και  τα μέλη της,   μετά την διακοπή της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έχουν αναλάβει την ευθύνη, να συνεχίσουν  να διατηρούν ζωντανή την ύπαρξή του και τις διαχρονικές κοινωνικές  αξίες του.  

Αθήνα, Δεκέμβριος 2016

Αριστείδης Τσαλκαμάς

Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων

του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Για τη σύνταξη του παρόντος σημειώματος λήφθηκαν υπόψη στοιχεία από το Αρχείο της Ένωσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στους συναδέλφους μου, Α. Βλάχο,  Γ. Κολοκυθά, καθώς και στα μέλη του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης για τις πολύτιμες συμβουλές τους στη σύνταξη του παρόντος σημειώματος.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Α. Τσιρώνης, Δ.Δασκαλόπουλος, Π. Κοντέση, Ε. Γαβαλάς, Μ. Πετσίνη, Ν. Κακοπούλου,Φ.Τριανταφύλλου, Α.Μπρεχός, Π. Θεοδωρόπουλος, Π.Παπουτσής, Κ.Φακατσέλης, ,Π. Ουζουνίδης, Δ. Ρουμελιώτης, Ν. Κανελλόπουλος, Γ. Κολοκυθάς, Ι. Δημάκος, Α. Σάνδρος, Γ. Γαλάνης, Α. Δραβίλλα, Κ. Ντούνης , Α.Βουρνά, Β. Βαρκαράκη, Ε. Μάτσης, Ε.Νάκιου, Σ. Κανάκης, Π. Τσούτσουρας, Ε. Σύρου.

Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο: (23/7/92- 8/3/94): Σ. Κανάκης( Πρόεδρος), Α. Βουρνά (Αντιπρόεδρος), Κ Φακατσέλης ( Γ. Γραμματέας),Γ. Κοκοκυθάς(Ταμίας)Ε. Νάκιου, Δ. Δασκαλόπουλος,, Π. Τσούτσουρας (μέλη)

Δ.Συμβούλιο ( 9/3/94- 18/3/97) : Σ. Κανάκης (Πρόεδρος), Ν. Κανελλόπουλος (Αντιπρόεδρος), Α. Μπαλούρδης (Γ.Γραμματέας), Α. Βουρνά (Ταμίας), Γ. Κολοκυθάς, Κ. Φακατσέλης, Π. Γεροκωνσταντή, μέλη.

Δ. Συμβούλιο (19/3/97-23/5/2000): Α. Μπαλούρδης ( πρόεδρος),  Σ.Κανάκης (Αντιπρόεδρος), Α.Βλάχος (Γ. Γραμματέας ), Γ.Λυμπερόπουλος (Ταμίας), Α Βουρνά ,Γ. Κολοκυθάς, Κ.Φακατσέλης, Γ.Λυμπερόπουλος, μέλη.

Δ.Συμβούλιο (24/5/2000-6/4/2003): Α. Βλάχος (πρόεδρος), Κ. Νταλάκας (Αντιπρόεδρος ), Κ. Κατσής, (Γεν.Γραμματέας), Α. Βουρνά (Ταμίας), Σ. Κανάκης, Α. Μπαλούρδης, Κ. Φακατσέλης, μέλη.

Δ.Συμβούλιο (7/4/2003- 29/3/2006): Α.Βλάχος (Πρόεδρος),Κ. Νταλάκας (Αντιπρόεδρος), Γ. Δερμιτζάκης (Γ. Γραμματέας), Ε. Ζουμής (Ταμίας), Π. Αναστασόπουλος, Χ. Κάγκας, Φ. Δημολίτσα, μέλη.

Δ. Συμβούλιο  (30/3/2006- 25/5/2009) : Α. Βλάχος (Πρόεδρος), Π. Αναστασόπουλος (Αντιπρόεδρος), Γ. Δερμιτζάκης (Γ. Γραμματέας), Ε.Ζουμής (Ταμίας), Φ. Δημολίτσα,  Κ. Νταλάκας, Χ. Κάγκας, μέλη.

Δ.Συμβούλιο (26/5/2009.-14/3/2012) : Α.Βλάχος (πρόεδρος), Π. Αναστασόπουλος Π. Αναστασόπουλος (Αντιπρόεδρος), Γ.Δερμιτζάκης (Γ. Γραμματέας), Φ. Γιαννακόπουλος (Ταμίας) Φ. Δημολίτσα, Ε. Ελληνάκη, Ε. Χονδρέα, μέλη.

Δ. Συμβούλιο (15/3/2012- 28/4/2015): Α. Βλάχος (πρόεδρος), Π.Αναστασόπουλος (Αντιπρόεδρος, Γ.Δερμιττζάκης (Γ. Γραμματέας ),Φ. Γιαννακόπουλος (Ταμίας), Φ.Δημολίτσα, Ε. Ελληνάκη, Ε. Χονδρέα (μέλη).

Δ. Συμβούλιο (29/4/2015 – 2/5/2018 ): Γ. Δερμιτζάκης (πρόεδρος), Α. Τσαλκαμάς (Αντιπρόεδρος), Φ. Γιαννακόπουλος( Γ. Γραμματέας), Σ. Ξυφαράς (Ταμίας),  Ε.Ελληνάκη, Π. Παπαθεοδώρου, Ε. Χονδρέα, (μέλη).

Δ.Συμβούλιο (3/5/2018 – 24/11/2021): Γ.Δερμιτζάκης (Πρόεδρος), Α.Τσαλκαμάς (Αντιπρόεδρος), Φ. Γιαννακόπουλος (Γ.Γραμματέας), Παπαδοπούλου Μαρία (Ταμίας),  Παπαδοπούλου-Ελληνάκη Τιτίκα, Παπαθεοδώρου Παναγιώτα,  Χονδρέα Ευγενία (μέλη) .

Δ.Συμβούλιο ( 25/11/2021 ………………..) : Παναγιώτα Παπαθεοδώρου (Πρόεδρος), Μαρία Παπαδοπούλου-Κουτσούκου (Αντιπρόεδρος),  Σπύρος Αναγωστόπουλος  (Γ.Γραμματέας), Δασκαγιάννη Αγγελική (Ταμίας), Κέστη-Μπάστου Βασιλική, Χονδρέα Ευγενία, Γεροστάθη Τάση (Μέλη). Στην θητεία αυτού του Δ.Σ. δημιουργήθηκε το Site της Πανελλήνιας Ένωσης των Συνταξιούχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μας.